Pivní pestrost a … Josef Patzák
Ač se to na první pohled nemusí zdát, chmel má velký vliv na pivní pestrost obecně. Nejen americké chmely, které udávají tón craft pivnímu hnutí v celém světě (ke kterým se v posledních letech přidaly i chmely z Austrálie a Nového Zélandu), kdy svými hořkými a aromatickými hodnotami ovlivňují mnoho pivních kategorií, ale domácí chmelařská scéna se má také čím chlubit.
Je to zejména díky výsledkům práce Chmelařského institutu v Žatci, ale třeba i díky práci firmy Hop products. Ta prvně jmenovaná firma šlechtění nových chmelů přímo v popisu práce. O výsledcích v podobě novošlechtěných chmelů jako jsou Kazbek, Pluto, Mimosa, Ceres bude celý seriál.
Dnes jsem se zeptal Josefa Patzáka, člověka který CHI Žatec vede, jaký má vztah k pivní pestrosti.
Autor: Jan Kočka