úvod
homepage

Jak uvařit pivo z mladinového koncentrátu vytisknout článek

Přidáno: 4. březen 2005  •  Autor: Tomáš Zoufalý
průměrné hodnocení Hodnocení: 2,42 hodnotících Hodnotících: 19 počet zobrazení Zobrazeno: 8964x

Příklad technologického postupu výroby světlého ležáku typu Pils z mladinového koncentrátu práškové konzistence

Rozpuštěním mladinového koncentrátu ve vodě se získá mladina požadované koncentrace nejvyšší kvality.

Náležitou pozornost ve věci přípravných, sanitačních a hygienických prací je třeba věnovat nutnosti udržování mechanické čistoty a vysoké hygienické úrovně celého provozu. Lze doporučit občasné doplnění horké sanitace zásadité povahy kyselou studenou sanitací. Náležitou pozornost je třeba věnovat též sanitaci stěn a podlah technologických místností.

PŘÍPRAVA MLADINY A VÝROBA SVĚTLÉHO LEŽÁKU - uvedeno na 100 l mladiny

V cca 60 l vody o teplotě vodovodního řádu se rozpustí za stálého míchání 11,5 kg koncentrátu. Po dokonalém rozpuštění se objem v nádobě doplní na 100 l mladiny (celkový objem). Konečná koncentrace mladiny se ověřuje cejchovaným sacharometrem.

Hotová mladina se chladí na technologickým postupem stanovenou zákvasnou teplotu.

Mladina se provzdušní. Provzdušnění se provede aerační svíčkou, nebo mechanicky intenzivním promícháváním.

Dvě stě gramů speciálně zahuštěné biomasy živých pivovarských kvasnic ( dodává Ústav obvykle 3 až 4 krát v roce), nebo 500 ml hustých pivovarských kvasnic z předchozích kvasných cyklů se rozmíchá v 1litru mladiny a tato se vlije do kvasné nádoby k ostatní připravené mladině. Tímto začíná hlavní kvašení.

Hlavní kvašení probíhá při stanovené max. teplotě cca 12 oC do snížení ( prokvašení) extraktu na technologickým postupem stanovenou hodnotu ( 5 - 6 dní).

Potom se objem mladého piva ochladí na teplotu sudování, oddělí se kvasnice a mladé pivo se převede do hermeticky uzavřené nádoby na dokvašování a zrání.

Oddělení kvasnic se provede buď opatrným stažením piva nad sedimentovanými kvasnicemi ( např. v otevřené kvasné nádobě), nebo opatrným odpuštěním sedimentovaných kvasnic ( např. v CKT).

Oddělené kvasnice se promyjí vodou a opět použijí pro další kvasný cyklus v množství 500 ml kvasnic na 100 l piva.

Po dosažení tlaku 100 kPa v ležácké nádobě se objem zchladí na teplotu 0 - 2 oC a pivo min. 10 dní zraje.

Takto je připraveno k distribuci a konzumaci, event. k dalšímu ošetření a manipulaci ( filtrace, stáčení).

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 15 komentářů, poslední komentář: 05.12.2005 17:58 Komentovat
Kvasnice miki05.12.2005 17:58
Vážení V minulosti kdy jsem vařil pivo s kamarádem /je to už dáááávno/ tak jsme...
kvasnice čačo05.05.2005 11:13
skus pouzit vinne kvasinky ak ta tlaci cas tie nedaju pachut droždia.Vraj sa používajú na...
KVASNICE Čačo28.04.2005 14:54
No klasické kvasnice/droždie/nepouži je stoho pekný humus všetko to chytí chuť...
KVASNICE !!!!!!!!!!!!!!!!!§potrebuje zhanam KVASNICE24.04.2005 16:49
poprosil by som pana zo slovenksa (zberatela ktory vari od roku 2004-neuvideol meno) ci by my...
cena? caco22.04.2005 11:55
Jaká je cena mladinového koncentrátu,prípadne na kolik vyjde cena pulitru dvanácky?
Díky Míro Raduza13.04.2005 12:10
Už to zraje.Použil,jsem nerezové kyvety a lahve od BERNARDů.Zakoupil jsem je v Hypernově ve...
navod Mira22.03.2005 10:10
protze se me radko slovak ptal meilem na navod a ja sem omylem smaz jeho adresu tak navod je taky...
Názor na varenie vlastného piva. stofko jaroslav15.03.2005 16:25
Som zberatelom pivných etikiet, tácok a historie pivovarov, ktorá ma fascinuje. Uz...
Vyhledávání
 

Kalendář pivních akcí

 
Po
Út
St
Čt
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Sociální sítě