Alexis, Brňák s kyperskými kořeny, se dnes s vámi podělí o své zkušenosti s vařením nevšedního piva.
Poznámka: článek jsem nechal v "původním znění", proto prosím omluvte případně češtinské novotvary:).
Pivo Dvojče s dřevitou příchuti barrique chipsů*
* dubová drť
Ale (Ejl) barrique, nebo chcete-li Svrchní pivo barrique. Co je to vlastně za pivo?
Nový druh nebo nějaké zvláštní pivečko? Pár lidí už mi takovéto otázky pokládalo. Ne, nejedná se o nový druh piva. Je to pouze označení pro jedno z naších piv. A kdo má právo pojmenovávat nový druh piva? Ani na tuto otázku Vám nedokáží odpovědět. Takové právo „Dvojče“ určitě nemá.
Český ležák nás inspiroval začít s vařením piva. A do dnes je naší srdeční záležitostí. Často jsme si kladly otázku, jak vlastně chutnala svrchně kvašená piva vařená v Čechách a na Moravě kdysi? A jak se vlastně tato piva vařila? Připomínala vůbec piva anglického typu? Nebo měli úplně jinou chuť a jiný charakter? Jakou chuť asi pivo získalo, když zrálo ve dřevěných sudech?
Chmelovinou se tehdy jistě nešetřilo jako dnes a svrchní kvasinky, které se ve středověku používaly, mohly vytvořit zajímavé chutě a aroma. Byl to další důvod proč jsme chtěli uvařit hořké, svrchně kvašené pivo s příchuti dřeva? Ano, asi to byl jeden z důvodů. Chtěli jsme uvařit pivo, které by se mu možná, ale fakt možná trochu podobalo. Vaření domácího piva není jen dlouhá práce, ale i taková pohádková záležitost.
Po několika pokusech, při kterých jsme se snažili uvařit pivo s dřevitou chutí, jsme přišli na recepturu, která překonala všechny předchozí.
K dispozici jsme měli vídeňský slad jako základ zhruba 80%, 10%, pšeničný slad, 10 % karamelové slady 100 EBC.
Protože kvasnice S-33 špatně sedimentují, přidali jsme i jiné svrchní kvasnice, které lépe sedimentují s nadějí, že pivo po dokvašení nebude extra zakalené. A to se povedlo.
Info o Bitter barrique Ale
E.P.M. 12%
slad: videňský, světlý pšeničný, ječný a pšeničný karamelový. chmel: Sládek, Žpč
chmel za studena: Premiant, Sládek (při hlavním kvašení)
kvasnice: Safbrew S-33 + BREWFERM TOP
IBU: 55-60
EBC: +/- 23
obj. Alk. 4,7-4,9%
Dálší poznámky: Pivo kvasilo 5 dní s dvojnásobnou dávkou barikových dubových chipsů. Teplota kvašení se pohybovala v rozmezí 17-22 °C. Pivo bylo stočeno do různých skleněných lahví pomocí sítka od kávovaru, které zabránilo průchodu nežádoucí dřevěné drtě.
Doba ležení 1 týden při teplotě 11°C, 2 týdny při teplotě 5-7°C.
Po prvním týdnu ležení, byla vůně ovocná a intenzivně chmelová. Takzvaná karamelová, příjemně hořká a středně řízná. Dřevo nebylo moc cítit. Po třech týdnech vůně byla méně ovocná, příjemně chmelová, a dubové tony byly pěkně cítit. Chuť byla podobná, ale už dřevnatá, středně tělnatá, trochu suchá a řízná.
Ve čtvrtek 18.8.2011 se v pražské pivotéce Pivní rozmanitost, při neformálním setkání homebrevařů dalo degustovat naše Dvojče b.b. Ale. Doufejme, že to aspoň někomu chutnalo. Pivo vaříme rádi s nadějí, že aspoň někomu může chutnat. Třeba také zkusíte něco takového uvařit. A proč ne, snad se Vám to podaří lépe.
Dej Bůh Štěstí.
Pro hodnocení se nejprve přihlašte.
Celkem 11 komentářů, poslední komentář: 27.09.2011 13:06 | Komentovat |
Re: Re: Re: davka chipsu maroche | 27.09.2011 13:06 |
---|---|
nechceli sme zase aby nam whisky co i len o stupen zvysila alkohol, taka falosna stopa v pive,... | |
Re: Re: davka chipsu Vláďa | 27.09.2011 13:01 |
Díky za odpověď, ještě mi napadá proč sušit v troubě, není lepší dát to do stoutu... | |
Re: davka chipsu maroche | 27.09.2011 10:38 |
varka bola 20 litrov do sekundaru islo 18 litrov :-) | |
davka chipsu maroche | 27.09.2011 10:37 |
u nas sme pouzili jeden pytlik 4oz. = 113.398 g , boli "heavy toasted", cize skoro cierne, tie... | |
Re: super Vláďa | 26.09.2011 17:25 |
Mohu se zeptat, jaká byla dávka máčených chipsů? Chystám se na něco podobného.. Díky. | |
Re: super Dvojče | 12.09.2011 14:16 |
Hezký!!! , jasně, dubové dřevo obohatí aroma o -karamelovo-vanilkové tóny a těžký... | |
super maroche | 12.09.2011 11:28 |
nieco podobne sme skusili aj my so stoutom, dubove chipsy "heavy toasted" sme v sekundarnom... | |
Re: Proč mizí Luděk | 11.09.2011 07:53 |
Aha. Díky za vysvětlení. Hezký den. |