Závislost někdy může přinášet i pozitiva. Například tehdy, když se jedná o propagaci piva. A pak to ani vlastně daný jedinec není závislák, ale spíš srdcař.
Jednoho takového znám. Vlastně jich znám víc, ale o jednom konkrétním bych vám rád napsal. Celý život se pohybuje okolo piva, v pivovarech, ve firmách napojených na pivo a pivovarnictví.
Náš rozhovor se uskutečnil za až kýčovitě krásného slunečného odpoledne na malém vesnickém fotbalovém stadionku, kde tedy nutno uznat, mají i zastřešené hlediště. Na tom by asi nebylo nic divného, počasí se v dubnu občas podaří a nemusí to být ani rekordní teploty jako letos. Zvláštní se může ale jevit fakt, že byla neděle, zpovídaný známý právě zavezl Holbu, která na onom stadionku došla a čekat do pondělí by byla prý škoda. Kšeft je kšeft. Zavézt pivo, odpovědět na pár zvídavých otázek a rychle zpátky na rodinnou oslavu. Rodina, naštěstí pro pivo, je zvyklá. Martin Mráz už nejspíš jiný stejnak nebude.
Tak jak jsi začínal s pivem?
Podkováň je ode mě 7km.Když jsem příšel Do Podkováně žádat o práci,tak mi bývalá ředitelka nabídla místo řidiče.Tak jsem dva a půl roku jezdil Liazkou na rozvozu a házel sudy,nabíral zkušenosti,byl v supr týmu a mezi zákazníky.Začal jsem jezdit po akcích pivovaru točit pivo a na prezentace.Poté jsem přestoupil na místo servisního technika a staral se o hospody.Pak jsem přešel na obchodní oddělení.To,že jsem si prošel minulé zařazení, mi ohromě pomohlo k mé práci.Jak ,že jsem měl osobní vztahy,tak že jsem věděl co vše,jak doprava tak servis, může ovlivnit obchod.
V roce 1998 nastoupil kolega Tonda Červený, s kterým jsme udělali supr profesiálněkamarádskej tým a táhli celé obchodní oddělení ve dvou včetně propagace, reklam a nákupu.Na toto období nezapomenu, je to v mým srdci zakotveno jako nejlepší léta v pivovaru.Nejen obchod, ale bez ohledu na čas jsme byli od nejmenších poutí po veletrhy a pivní slavnosti a měli dobrej pocit z vykonaný práce.Radost prodávat(i když těžce na dnešním trhu) poctivé české pivo.Práce v pivovaru neni zaměstnání ale já říkám poslání.Pracovat zde můžou jen lidi, který jsou k svému pivu od srdce oddáni.Ať se jedná o kteroukoliv profesi.To se najde u malých a středních pivovarů, né u továren co produkují europivo a lidi se tam pomalu mezi sebou neznají.Práce obchodního oddělení takového menšího pivovaru je náročná.Bez velký finační podpory se prosadit na trhu mezi ekonomicky silnějšíma.Řeší se každý den problémy,improvizuje a pracuje do večera.Někdy jsem si říkal,pokud bych někdy nebyl v pivovaru,a měl klidnou práci, tak budu šťastnej.Ale to jsem nevěděl,že.Až přišel rok, kdy se pivo v Podkováni přestalo vařit a já odcházel.
Ještě něco na závěr?
Jinak ale přeji všem ať mají práci takovou,která i když někdy nadávají, je naplňuje.S přáním dobrého Českého piva a pivovarským pozdravem Dej bůh štěstí
Pro hodnocení se nejprve přihlašte.
Celkem 11 komentářů, poslední komentář: 09.09.2016 00:19 | Komentovat |
Re: Vela zdaru! Martin Mráz | 09.09.2016 00:19 |
---|---|
Chalani z Nitry ozvěte se mi jestli sem chodíte.neviděl jsem Vás hodně let.pište na... | |
Re: :-) Martin Mráz | 09.09.2016 00:16 |
:-D | |
:-) pivník | 19.04.2011 08:43 |
:-) | |
Libore Martin Mráz | 10.02.2010 18:00 |
klidně napiš.jsem vedoucí pro čechy.Zastupuji pivovary Holba-Litovel-zubr.Doporučím.Jinak... | |
Super Libor | 09.02.2010 21:04 |
Taky miluju piva z takovych pivovaru s duchem, ne nejake velkokvasky. Zajimalo by me, kde bych... | |
Víc takových srdcařů! Martin Mašek | 31.05.2009 10:19 |
Je fakt potěšení si přečíst takový článek o člověku pro kterého je pivovar opravdu... | |
Vela zdaru! jarda,milos, dano, slavo | 30.05.2009 20:09 |
na novom posobisku Ti prajú chalani od Nitry! Podkovan bol naj!!! | |
Re: PMS si Martinem velmi pomohly Martin Mráz | 11.05.2009 16:23 |
Marku dík za hezká slova.rád tě někdy uvidím.Až budeš chtít vyrazit třeba na... |