Polykala Bergamot
Určitě se budeme rozcházet v názoru, co lze považovat za neobvyklé pivo.
Pro někoho to může být klidně i pale ale při prvním nesmělém objevování svrchně kvašených piv, pro jiné pak belgický spontánně kvašený kyseláč lambic je skoro mainstream.
Záleží také na období, kdy tuto otázku položíte. Kdysi jsem psal články o pivu do tištěných médií a bylo těžké vysvětlit , že ale nemusí být s čárkou, protože to není ale, ale že to je ale. Tedy ejl.
Byly doby, kdy ipa byla pro běžného pivaře černá hmota na střechy domů, neboť jí měli za izolační pás asfaltový.
Ano, termín „neobvyklé pivo“ sice asi nejlepší označení rubriky, ale lepší mě nenapadl a má vystihovat pivní mok, který, byť třeba jen ve své době, vybočuje svým pojetím z řady.
Proto začínám se svým pivem Polykala Bergamot, které vzniklo tak nějak náhodou.
Chtěl jsem vařit wit, belgickou verzi pšeničného piva, kam se přidává koriandr a pomerančová kůra. A mluvil jsem o tom s Dvojčaty, tehdy kyperskými studenty studujícími v Česku. Ano, jsou to dvojčata, krom studia se věnovali i domovarnictví a dnes mají na Kypru s dalšími členy rodiny vlastní pivovar Pivo Microbrewery, který v nedávné době rozšiřovali.
Při probírání receptu se zmínili, že jejich babička dělá džem z bergamotu a že kůru suší. A třeba by se to mohlo do receptury zabudovat. Slovo dalo slovo, bergamot se jednoho krásného dne objevil a šlo se vařit.
A aby toho nebylo málo, přidal se i heřmánek, který sušený sice krásně voní, ale mokrý je „chuťově“ těžký. Tudíž se přidal i černý pepř aby se chuť trochu „rozčísla“. Jen na okraj se ještě zmíním, že nakupování pepře ve specializované prodejně byl zážitek. Vybrat správný pepř je kumšt, zejména pokud je výběr z cirka deseti možností. Člověk ani netuší, co vše se dá v gastronomii koupit.
Proč Polykala bergamot? S tím mi také pomohli kluci.
„Kala“ znamená v řečtině dobrý a „poly“ pak hodně. Suma sumárum „hodně dobrého bergamotu“. Není těžké si představit, že podobné označení piva vyvolá spoustu zvídavých otázek a i pár veselých nedorozumění.
Dnešní optikou trhu plné kyseláčů by to asi byla už nuda, ale tohle byl rok 2015. a věřím, že toto pivo vybočovalo z řady, že bylo neobvyklé.
Třešničkou na dortu pro Nomáda pak byl článek v Lidovkách, který je ještě dnes v online archívu a můžete si ho přečíst zde.
Autor: Jan Kočka