Honza Vasilečko
Honza Vasilečko
Svět piva5. 9. 2023

Moje velká srdcovka

Ahoj Honzo, vím, že Ty už poměrně dlouho vaříš pivo doma, zároveň pracuješ v pivovaru Kynšperský zajíc, a ještě s několika přáteli vaříte v Rodinném pivovaru Vik v Hostivaři.

Tam vaříte piva pod značkou létajícího pivovaru Kolektivní vina. To je docela široký záběr. Ale pojďme začít domácím vařením. V sobotu 26. září proběhla v Sokolově v Zámeckém parku akce: Sokolov blíž sobě a vy jste tam s několika kamarády čepovali vaše domácí vařená piva. Řekni nám prosím víc o této akci.

Tahle akce je taková moje velká srdcovka. Je to akce, která mě přivedla jednak k tomu profesionálnímu pivovarství a je to akce, kterou nejlépe můžu popsat tím, co jsem viděl v jejich prvním příspěvku, kterým hledali na první ročník vystavovatele nebo prezentující, a tam bylo: „hledáme šikuly ze Sokolova a okolí, kteří se nebojí prezentovat sebe nebo své výrobky.“ Je to přesně pro takové amatéry, pro lidi, kteří si dělají věci doma a můžou se s nimi prezentovat. Přesně takhle jsem začal prezentovat domovarnictví na této akci a teď je to třetí ročník. Neprezentuji sám. První ročník jsem vařil sám, ale další dva roky už jsem si říkal, že to nedám a pomáhali třeba Radek Tvrdoň, Míra Pojman, Ondra Štěpánek. Nezvládl bych to bez dalších podporovatelů. Třeba pípy nám půjčila pivotéka Beer & Láska, z pivovaru v Kynšperku mám plno věcí. Je poměrně složité zajistit takovou akci.

No to určitě, to mě řekni, kolik se tam tak vytočí?

Nevytočíme zase tolik, ale letos jsme tedy měli rekord, letos jsme vytočili 90 litrů. Děláme ochutnávky po nějakých 0,2 nebo 0,25 litru zhruba. Vždycky se vytočilo kolem padesáti, šedesáti litrů. Ale vždycky ta akce měla smůlu na jednu věc. Na Karlovarsku se toho moc neděje, ale zrovna když je tahle akce, tak byly dvě tři akce i v okolí. Takže tam nebyl nikdo. Nebo byly 35 stupňová vedra a zase tam nebyl nikdo.

Já myslím, že teď byla akce i v Permonu.

Ano, teď jsme se trochu prali s Permonem, ale byl fakt, že tam chodilo i plno lidí z Permonu a rádi ochutnávali i u nás. To, co v Permonu mohou ochutnat pokaždé, tak chodili za námi a ochutnávali něco jiného. Měli jsme STOUT, který znáš, se kterým jezdím na domovarnické akce. Měl jsem WIT s pepřem, kardamonem, pomerančovou kůrou, který mimochodem zaujal úplně všechny a bylo to ohromné překvapení, že pšeničné pivo může někoho zaujmout takovým způsobem. Míla Kordík z pivovaru Vik, kterého mimochodem znáš tam měl HAZY NEBRUT IPA, což byla “nepovedená“ BRUT IPA. Měli jsme tam ležák od Radka Tvrdoně. A ještě jedno pivo tam bylo.

Tak tedy řekněme, že ty piva máte tak po 20 litrech, že?

Ano, vždycky tak kyveta nebo 20 litrový soudek. Jenom Míla, ten mi vždycky dá jen 9 nebo 10 litrů. Z té Prahy to je na logistiku těžší, ale snad ho příště přesvědčím, aby dal víc.

Skvělé. Já jsem tam nemohl být, ale dočetl jsem se, že na té akci se vybírali peníze do sbírky „Lojzíku, spolu to dokážeme, pro malého kluka, který prodělal dětskou obrnu. Vy jste také něco vybírali? Vím, že domovarníci svoje piva nesmí prodávat čili principem takovéto prezentace je, že to vlastně rozdáváte. A při té příležitosti možná lidé jsou ochotnější, když něco na oplátku dostanou, tak něco zase dají do kasičky. Také jste pomohli vybírat?

Pomohli. S touto myšlenkou jsme si hráli s Mírou Pojmanem už loňský rok, že bychom něco takového udělali. Ale vím jaké papírování je s tím spojené a jaká byrokracie je se zapečetěnou kasičkou a tak dál. Tak jsme se tomu nakonec vyhnuli, ale letos s tím přišli pořadatelé celé té akce, a to bylo hrozně fajn. Jenom nám za pivo se podařilo vybrat kolem pěti a půl tisíce a celkem akce vynesla přes 88 tisíc korun.

To je skvělé! Máš pravdu, že je to složité. Když bys vybíral a měl všechno sám pořádat, tak ten efekt za tu práci asi úplně nestojí. Ale pokud to zaštítí nějaká organizace a kasička je řádně zapečetěná někým z městského úřadu, tak tím odpadne ta práce a přijde radost, že se podařilo i Vám nějaké peníze vybrat.

Co plánuješ ve zbytku roku. Budeš něco vařit doma? 

Budu, plánuju, ale kvůli práci v pivovaru nemám úplně čas vařit a také chuť na to musím dostat. Plánuju STOUT s nugátem. Už na tom déle pracuju, vždycky si něco přečtu, pak to zase změním, ale teď v září nebo v říjnu bych to chtěl, ať to na Vánoce je. To je takový pivo, který bych chtěl letos ještě stihnout.

Tak já doufám, že ho ochutnáme na nějakém předvánočním setkání Ústecké domovarnické skupiny.

Co zajímavého si můžeme koupit od Kynšperského zajíce?

No my jsme na tu klasiku. Máme výbornej klasickej ležák. Podle mě je hrozně podceňovaná naše desítka, která je skvělá. A třeba tenhle týden jsme vařili IPA 13%, která se bude jmenovat I Love You Hany Buny. Budou tam chmely Mosaic, Idaho 7 a ten kokosovej chmel, kterej nemám rád.

Sabro?

Přesně, Sabro, Petr ho miluje. (pozn. Bednář, hlavní sládek pivovaru Kynšperský zajíc)

Já mám Sabro taky docela rád.

My teď máme Sabro ve všech pivech, teď jsme dělali tři SUMMER ALE přes léto a ve všech bylo Sabro. Z Beerexu přišla malá ochutnávka, kde bylo Sabro a Petr si ho zamiloval.

Tak to já se budu koukat v pivotékách, jestli na něj někde narazím.

A co Kolektivní vina? Připravujete něco na podzim?

Připravujeme. Nejspíš to bude STOUT, možná IMPERIAL STOUT, chtěli bychom do Vánoc něco stihnout, tak snad někdy v říjnu. Ale ještě nemáme nějakou definitivní tečku, co to bude. Pořád jsou i úvahy, protože přeci jenom STOUT je sice na Vánoce a na zimu hezkej, ale tím, že někteří z nás část prodávají, tak je otázka, jestli ten STOUT je správná volba. Tak ještě pořád vedeme debatu.

Tak to zní docela zajímavě a určitě bych si s chutí dal, protože stouty od Tebe jsou skvělé a věřím tomu, že i Kolektivní vina bude další skvělý pivo, od tohoto létajícího pivovaru.

Díky za rozhovor, děkuji za to, že jsi poslal fotky a dáme to na pivopivo.cz , protože Honza Kočka konečně zase tuto platformu zprovoznil a já jsem tomu moc rád. Myslím si, že to umožní poměrně širokému okruhu lidí, aby se zase dozvěděli něco nového. A na rozdíl od většiny podcastů, kde jsou vždy lidi z minipivovarů, tak já chci do této platformy prostrkávat, a Honza Kočka na to slyší rád, informace i z oblasti domovarnické. Myslím si, že to je potřeba také podporovat.

Díky, ať se Ti daří, dej Bůh štěstí! Ve všech těch pivních aktivitách, který máš.

Autor: Jan Doubek

Napsat komentář

Používáme soubory cookies ke zlepšení uživatelského prostředí na těchto webových stránkách, pro analýzu provozu a personalizaci obsahu a reklamy

přijmout všenastavitodmítnout
×
Cookies

Používáme soubory cookies ke zlepšení uživatelského prostředí na těchto webových stránkách a pro analýzu provozu. Svoje nastavení souhlasu nebo odmítnutí uložení jednotlivých typů cookies můžete na této stránce kdykoliv změnit.

Nutné (technické) cookies

Tyto soubory cookies jsou nezbytné pro správné fungování našich webových stránek, proto je není možné vypnout.

Preferenční cookies

Umožňují rozšířené funkce těchto webových stránek a jejich individuální personalizaci, založenou např. na vašich předchozích návštěvách.

Statistické cookies

Shromažďují anonymní statistické informace o tom, jak návštěvníci používají naše webové stránky. Pomáhají nám tím poskytovat našim návštěvníkům lepší obsah.

Reklamní cookies

Pomáhají reklamním partnerům při zobrazování personalizovaných reklam a k propagaci adresného obsahu uživatelům, kteří navštívili tento web.