Lítaček ráj
Už to tak vypadá, že takové místo je v Praze Měcholupech.
Ano, v prvopočátcích Nomáda jako létajícího pivovaru bylo opravdu obtížné najít místo, pivovar, kde by se dalo pravidelně vařit. Dnešní optikou a možnostmi, které zájemci o vaření piva mají, se to zdá až neuvěřitelné.
Kamarádi, o kterých jsem věděl, že mi uvaří piva v dobré až velmi dobré kvalitě povětšinou prostor neměli. Dalším, které jsem oslovoval, jsem musel někdy i složitě vysvětlovat, co mám vlastně za lubem :).
Dnes je situace jiná. Možností, kde si nechat uvařit pivo je spousta. Včetně lahvování, etiketování, skladování. Jedním z takových míst je i Pivovar Panaczech, který jsem měl možnost navštívit.
Varna 15 hektolitrů, ale tanky od 750 litrů. Až po ty velké, kam se vejdou várky dvě, tudíž objem 30 hl. I takové létající pivovary, nebo chcete-li lítačky se najdou, které potřebují uvedené objemy várek.
Navíc je tu kompletní lahvovací linka s etiketovacím zařízením, piva vám stočí do petek, skleněných lahví různých objemů i plechovek 0,3 a 0,5l. Pivovar je v Praze, kousek od dálnice. Dalo by se tedy říct, co víc si přát, že. Navíc když ceny za odvedenou práci se jeví rozumně.
Dost mi to vrtá hlavou a zatím se to vypadá tak, že Nomád se nejspíš, aspoň tedy zkušební várkou, přidá k dalším devatenácti lítačkám, které ve zdejším pivovaru našly zázemí.
Ano, na první pohled to zní jako šílené číslo, ale realita už je taková. Pravda, těch pravidelně zde vařících je méně, viz webové stránky pivovaru. Ale v v reálu zde už opravdu tolik lítaček vařilo.
A že by Nomád byl dvacátý? Co třeba udělat várku dvacítky? Imperial pils, double/Imperial IPA?
Nebo raději belgický silný ale? Těch pivních kategorií, které by přicházely v úvahu by bylo víc…
Myslím, že svět létajících pivovarů je príma mikrosvět a že je moc dobře, že současné možnosti i těm začínajícím nabízí dobrou výchozí pozici. Ať už jde o pivovary Parník v Přerově, Vik (kousek od pivovaru Panaczech), Hákův parní pivovar a další. Může se pak třeba stát i to, že zpočátku lítačky přejdou do „pevného“ zázemí, nebo sládci zaujmou pozice i ve vyhlášených pivovarech.
Když už nic tak je o čem psát a důvod ochutnávat další moky :).
Autor: Jan Kočka