Beer Engine
Svět piva je pestrý nejen chutí a vůní, ale i způsobem servírování.
Krom obligátního způsobu, na který narazíte v každé české pivnici i knajpě, jsou i metody, které spíše známe z cizích filmů nebo zahraničních pivních festivalů.
Kdo z vás někdy byl na britských ostrovech v pubu, na beer engine musel narazit. Starším se dá připomenout pumpa na vodu na návsi u babičky. Ano, pivo není tlačeno plynem ze sudu, je z tzv. Casku pumpováno pomocí hand pull.
A když jsem měl možnost ochutnat z Pivovaru Máša na posledním ročníku pivního festivalu Ale Festivale v Kocourovi jejich ale vařený za použití sladu sušeným přímo na rašelině, jednoduše musel vzniknout tento krátký rozhovor.
Autor: Jan Kočka
Tak já s tím vlastně mám nulové technické zkušenosti. Jen ty spotřebitelské, protože Bitter byl tehdy mým oblíbeným stylem vedle Cideru, který byl pro mě novinkou. Navíc jsem byl v Herefordshire, což je oblast, kde se pěstuje spousta jablek a je to centrum výroby cideru v UK. Tak jsem dělil svou spotřebu v pubech mezi Bitter a Cider a sem tam jsem to proložil Stoutem 🙂
Zajímavý rozhovor, ale moc jsme se nedozvěděli podstatu a specifika „pumpy“. Snad jen to, že pivo takto natočené je méně nasycené. Podle mé zkušenosti z UK hodně záleží na velikosti pubu, kde se takto točí, resp. na tom kolik dokážou vytočit v rozumně krátké době, protože ve vesnickým pubu, kam ve všední dny jsme zašli a bylo tam jen pár štamgastů byl Bitter, který takto točili už poměrně dost oxidovaný.
Technikálie hand pull budou v samostatném článku. Dávám dohromady info jak ze zahraničí, tak i od českých sládků…Tvé zkušenosti by se také hodily 🙂
Myslím že sepsat tvojí zkušenost s pitím cask ejlu by mohlo být zajímavé. Dost lidí to u nás ještě nezkusilo…