Svět piva

vše zajímavé, co se děje kolem piva, u nás či ve světě

Smrtisyn a valentýnské básničky

Smrtisyn a valentýnské básničky

Ano, Valentýn je přijímán i odmítán. Jak už se tu psalo, na toto datum si Nomád vařil Valentýnku, brown ale s levandulí přidanou do vířivky. Snad se to jako pivo povedlo, pokud tedy můžu usuzovat podle reakcí pivařů. Letos, když Nomád je opět... celý článek

Pivní pestrost a ... Filip Matoušek

Pivní pestrost a … Filip Matoušek

Jak se říká, mládí vpřed. Nová craftová pivní scéna tomu nahrává. Na druhou stranu můře ale být zavazující být sládkem v rodu, kde se již sládkové vyskytovali. A Filip je zástupcem již čtvrté generace linie pivovarníků, což je u nás nejspíš unikát. celý článek

Když na Valentýna víno nestačí…

Když na Valentýna víno nestačí…

Ano, na začátek si zopakujeme základní pravdu. Pivo má nad vínem navrch v chuťové pestrosti. Pivo může být od kyselého (až velmi kyselého, protože to tak sládek chce), přes střídmě hořké, hořké až po neuvěřitelné hořké pitivo. Nebo se může jednat o... celý článek

Mostecký kouř

Mostecký kouř

To že nakuřovaní piva nemají u nás na růžích ustláno, je všeobecně známá věc. Když se však jedna taková pivní Popelka objeví v mém rodném městě, Mostě, navíc uvařená sládkem z nejmladší generace v oboru (to že je Filip čtvrtým pokračovatelem... celý článek

Ozzy – Pivo Kmet, BeerMaster a pivní pestrost

Ozzy – Pivo Kmet, BeerMaster a pivní pestrost

Opět s vracíme na konferenci Český sládek, kde se dalo potkat mnoho lidí z pivovarské branže a také diskutovat o zajímavých pivních tématech, včetně toho jak uvařit netradiční pivo, o pivní show BeerMaster a mnohých jiných věcech. Na výše... celý článek

Pivní pestrost a ... Jára Dorážka

Pivní pestrost a … Jára Dorážka

Konference Český sládek poskytla zajímavou příležitost potkat mnohé nejen staré známé tváře, ale i seznámit se s novými kolegy. Do té první skupiny rozhodně patří Jára Dorážka z Pivovaru Madcat, původně Jihlavský radniční právovárečný pivovar.... celý článek

Beer Engine

Beer Engine

Svět piva je pestrý nejen chutí a vůní, ale i způsobem servírování. Krom obligátního způsobu, na který narazíte v každé české pivnici i knajpě, jsou i metody, které spíše známe z cizích filmů nebo zahraničních pivních festivalů. Kdo z vás... celý článek

Vojta Záhora v zajetí kouře

Vojta Záhora v zajetí kouře

Ano, s nadsázkou se dá říct, že sládek a majitel Pivovaru Záhora, Vojta, je v zajetí kouře. Tedy v dobrém slova smyslu. Neznám nikoho jiného u nás, kdo by jednak piva rauch (piva vařená se slady sušenými přímo na otevřeném ohni)měl rád, vařil je,... celý článek

Nakuřovaná piva

Nakuřovaná piva

Pivní pestrost má mnoho podob, chutí a oblastí, kterým se bohužel nedostává takové pozornosti, jakou by si zasloužily. Nejkřiklavějším příkladem jsou nakuřovaná piva. Svět piva sám pro sebe, který nabízí neuvěřitelné množství chutí, vůní a... celý článek

Libor Zajíc - Andorra a její pivovary

Libor Zajíc – Andorra a její pivovary

I taková prťavá zemička jako je Andorra může mít vlastní pivo. A navíc craftové. A rovnou v provedení čtyř zdrojů. Jestli místní pivo chutná i českému pivaři, o tom se dnes rozpovídal Libor Zajíc, vedoucí projektu Kulturní dějiny piva, který... celý článek

Pivní pestrost a ... Jana Olšovská

Pivní pestrost a … Jana Olšovská

Nová degustační soutěž Česká pivní vize Výzkumného ústavu pivovarsko sladařského pod vedením Jany Olšovské, která se nedávno konala v Praze, byla báječnou příležitostí se přeptat právě jí na její vztah k pivní pestrosti. celý článek

Používáme soubory cookies ke zlepšení uživatelského prostředí na těchto webových stránkách, pro analýzu provozu a personalizaci obsahu a reklamy.

přijmout všenastavitodmítnout