úvod
homepage

Bridge of Allan Brewery vytisknout článek

Přidáno: 11. listopad 2003  •  Autor: Jiří Kaňa
průměrné hodnocení Hodnocení: 1,73 hodnotících Hodnotících: 15 počet zobrazení Zobrazeno: 2389x

V minipivovaru v městečku Bridge of Allan si hostů považují. Nebylo by vůbec špatné, kdyby si nějaký malý český pivovar vzal příklad z jejich návštěvnického centra.

O existenci pivovaru v Bridge of Allan jsem se dověděl z internetu (www.bridgeofallan.co.uk ). Nabízel exkurse a ochutnávky zdarma, navíc byl blízko místa mého pobytu. Tomu prostě nešlo odolat.

Na přítomnost pivovaru neupozorňuje žádný komín, jen cedule na parkovišti u hotelu. Přišli jsme blíž k budově a objevili vchod do návštěvnického centra. Neváhali jsme a vešli dovnitř.



Pohled na budovu pivovaru, vchod je z pravé strany

Po vstupu do návštěvnického centra jsme se ani nestihli pořádně rozkoukat a majitel už nám čepoval pivo. Odnesli jsme si pivo ke stolu a obhlíželi lokál, tvořený bohatě zdobenou místností s několika stoly, regály s lahvovým pivem a výčepem. Pomalu jsme upíjeli a vychutnávali. Dostali jsme něco přes decilitr místního 80 Shilling ale, pojmenovaného podle místní dominanty „Wallace Monument“. Pivo bylo vynikající, polotmavé barvy, hořké s lehce nakyslou příchutí. Nebylo vychlazené a jistě není třeba zvlášť zdůrazňovat, že se jednalo o „cask conditioned beer“, tedy o „skutečné pivo“.



Interiér návštěvnického centra


Celkový pohled na výčep


Výčep - detail. Dnes se podává "Wallace Monument" a "Lomond Gold"

Sotva jsme stačili dopít, dostali jsme další skleničku piva, zajímavě hořkého světlého ale „Lomond Gold“. Jeho jméno upomíná na největší skotské jezero Loch Lomond. Můj pohled znovu a znovu upoutávala výzdoba místnosti. Stěny jsou obloženy různými pivními lahvemi, na tabulích se lze dočíst o vaření piva, o sladech a chmelu.



Z čeho se pivo vaří


Druhy sladů a jejich použití

V návštěvnickém centru to funguje jako na drátkách, jeden člověk točí pivo a prodává suvenýry, druhý provádí exkurse. Než jsme stačili dopít, už jsme byli pozváni na exkursi. Odložili jsme tedy nedopité sklenice a spolu s několika dalšími hosty přešli do vedlejší místnosti, kde je vlastní pivovar. Místnost to není příliš veliká, pivovar je tvořen několika tanky, kde se pivo vaří a kvasí. Jedna várka je prý 750 l. Průvodce nám vysvětlil technologii vaření, ukázal několik druhů používaných sladů, a několikrát zdůraznil, že se u nich v pivovaru jedná o ruční výrobu. Když zjistil, že jsme z Čech, jakoby ho přestalo bavit vykládat o pivu a raději se rozplýval nad krásami Prahy.



Zařízení pivovaru


Ukázka používaných sladů


Váha na chmel

Po exkursi jsme se vrátili dopít pivo. Šel jsem si ještě koupit lahvová piva, kterých produkují několik druhů. Výběr byl tedy slušný, cena jednotná £ 1,75 za 0,5 l lahev. Ptal jsem se na teplotu konzumace. Majitel mi vysvětlil, že je to celkem jedno, ať si pivo vychladím, jak mi to vyhovuje. Ale ať si uvědomím, že čím chladnější, tím méně chuti!



Část nabídky lahvových piv

Na rozloučení jsme si mohli ze dvou nabízených točených piv vybrat, které nám nejvíc chutnalo. Toho jsme pak dostali ještě jednu, tentokrát větší, sklenici.

Co si člověk při cestách za pivem může přát víc, než podobné návštěvnické centrum?

Lázeňské městečko Bridge of Allan leží poblíž města Stirling, asi 25 mil severovýchodně od Glasgow. Pivovar je nenápadný, najdete ho z druhé strany hotelu Queens, ležícího na hlavní ulici. Nejedná se o historický pivovar, byl založen roku 1997. Produkuje několik druhů svrchně kvašených piv, svá piva i vyváží.

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 0 komentářů Komentovat
Vyhledávání
 

Sociální sítě