úvod
homepage

Pivo z Letohrádku vytisknout článek

Přidáno: 13. březen 2008  •  Autor: Jan Kočka
průměrné hodnocení Hodnocení: 0 hodnotících Hodnotících: 0 počet zobrazení Zobrazeno: 3607x

Dnes vám přinášíme první dojmy prvního „komerčního“ zákazníka nového pikopivovaru v areálu penzionu Letohrádek ve Frýdlantu nad Ostravicí. Není jim nikdo jiný než Martin Jarošek, autor knihy o pivním putování po světě, první pivní operety a mnoha článků o

Pár let po zahájení provozu Městského pivovaru ve Štramberku a zavedení místní značky Trubač je na letošní prosinec plánováno otevření podobné provozovny i v nedalekých Kozlovicích. Aby čas příjemněji ubíhal, rozhodla se firma Šmíra mezitím zavést malý pivovárek i na jiném místě. Ve druhé polovině letošního února se pivo začalo vařit v pikopivovaru v areálu penzionu Letohrádek ve Frýdlantu nad Ostravicí. Jedná se o rekonstruovaný objekt na kraji městečka, který leží v kopci blízko rozcestí k obci s poetickým názvem Metylovice. Aby ani kapička z historicky první várky nepřišla nazmar, hned prvou sobotu, kdy mělo být pivo představeno veřejnosti jsem se na Letohrádek vypravil. Restaurace otvírá v pravé poledne, štramberský a v budoucnu i kozlovický sládek pan Pietoň se však k památnému aktu dostavil až krátce po druhé odpoledne, takže jsem si krátil čas popíjením příjemného 12° Trubače. Premiérový frýdlantský ležák byl tmavou čtrnáctkou a dostal název Pivo z Letohrádku. Byl podáván v kameninových půllitrech s logem podniku za zaváděcí cenu 20 Kč za kus a já byl jeho prvním komerčním konzumentem. Můj úvodní dojem byl veskrze pozitivní. Pivo z Letohrádku bylo přírodně aromatické, hutné a pro svou naprosto vyváženou hořko-sladkost, z níž nic nepřijatelně nevyčnívalo, i velice pitelné. Samotné zařízení pivovárku by se svými rozměry možná hodilo i jako doplňující dekorace k dětskému vláčku. V jedné várce je možno vyrobit maximálně 50 litrů piva. Podnik nemá vlastní chladný sklep, avšak sud, který pojme toto množství moku lze bez problému umístit i do větší ledničky. Prozatím se frýdlantský ležák bude údajně čepovat v penzionové restauraci převážně o víkendech. I v případě absence tohoto vzácného piva však může být příchozí pravověrný pivař potěšen skutečností, že se na Letohrádku lze napojit solidním štramberským Trubačem a že fajnšmekrům nehrozí akutní otrava Radegastem, Krušovicemi či obdobnou sračkou. Martin Jarošek
vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 11 komentářů, poslední komentář: 18.03.2008 10:42 Komentovat
Re: Re: Štramberk a Hlučín Martin Jarošek18.03.2008 10:42
V Ostravě v hospodě U Šimka skutečně čepovali Avar pod jménem Ostravar a po pár letech,...
Re: Štramberk a Hlučín Roman Holoubek17.03.2008 10:32
Jak ale ve svém příspevku píši - viděl jsem v Letohrádku sudy s etiketami z Hlučína....
Re: Štramberk a Hlučín Jiří Kaňa17.03.2008 09:10
No vida, zdá se, pivu Avar chybí vepředu to "Ostr", aby se mohlo prodávat o pár korun...
Re: Štramberk a Hlučín antihnusak17.03.2008 09:08
Opravdu nechápu minipivovary, které si nechávají vařit pivo jinde. Trošku cti, pánové, by...
Štramberk a Hlučín Martin Jarošek17.03.2008 08:25
Je pravda, že část Trubače se vaří v Hlučíně. Byl jsem však poučen samotným...
Re: Re: Byl jsem tam Roman Holoubek15.03.2008 16:42
Ve Štramberku je skutečně malá kapacita. Jejich varna udělá 2,5 hl mladiny ( a nevím jakou...
Re: Byl jsem tam Libor14.03.2008 15:15
Hoj Roman, len jedna otázka: prečo by mal Trubač točený vo Frýdlante pochádzať z...
Byl jsem tam Roman Holoubek14.03.2008 14:14
Byl jsem tam a pivo z Frýdlantu neměl. Malá várka byla rychle rozebrána. Další se vaří...
Vyhledávání
 

Sociální sítě