úvod
homepage

Pivní polévky vytisknout článek

Přidáno: 13. listopad 2002  •  Autor: Honza Kočka
průměrné hodnocení Hodnocení: 2,16 hodnotících Hodnotících: 13 počet zobrazení Zobrazeno: 3751x

Nabízíme vám tip na rychlou večeři pro zahřátí za sychravých podzimních večerů s vaší oblíbenou ingrediencí - pivem. Doporučujeme vyzkoušet také pivní polévku na sladko.

PLZEŇSKÁ PIVNÍ POLÉVKA

Ingredience:

1 litr světlého piva 10°
2 žloutky, 30 g másla
0,15 l kysané smetany
lžíce hladké mouky
špetka cukru
sůl, muškátový květ, ocet
200 g tvrdého chleba.

Pivo zvolna vaříme a stále odebíráme tvořící se pěnu. V hrnku rozkvedláme smetanu, mouku, máslo , sůl, mušk. květ a směs vlijeme do vařícího se piva. Necháme ještě přejít varem a podle chuti přidáme ocet. Když je mouka dobře provařená, stáhneme polévku z ohně, přidáme žloutky, dobře je rozšleháme a polévku již nevaříme. Do připravených talířů rozdělíme nakrájený chléb a přelijeme horkou polévkou.

ZELENINOVÁ PIVNÍ POLÉVKA

Ingredience:

40 g másla
200 g kořenové zeleniny
40 g hladké mouky
0,8 l vývaru z masoxu
80 g strouhaného sýra (eidam, parmazán)
červené pfeferonky
0,25 l světlého piva
mletý pepř, sůl
100 g zelené papriky.

Ve vhodné nádobě rozpustíme máslo, přidáme na kostičky nakrájenou kořenovou zeleninu (mrkev, celer, petržel), zelenou papriku pokrájíme na nudličky, drobně nakrájenou cibuli a vše podusíme. Podušenou zeleninu zaprášíme moukou, znovu osmahneme a zalijeme vývarem. Přidáme pepř a za stálého míchání povaříme. Pak do polévky nasypeme za stálého míchání strouhaný sýr a mícháme tak dlouho, až se roztaví. Do hotové polévky přidáváme drobně nakrájené podušené pfeferonky , dochutíme solí a těsně před podáváním přilijeme světlé pivo, přivedeme do varu a podáváme.

PIVNÍ POLÉVKA „NA SLADKO“

Ingredience:

0,7 l černého piva
30 g moučkového cukru
kousek skořice
0,2 l smetany
3 žloutky
100 g rýže

Pivo nalijeme do hrnce, osladíme, přidáme skořici, uvedeme do varu a začne-li se pivo vařit, ihned odstavíme z ohně. Ve smetaně rozšleháme žloutky a přidáme ji za stálého míchání do polévky. Skořici z polévky vyndáme, přidáme do ní zvlášť udušenou rýži a ihned podáváme. Rýži můžeme nahradit opečenými kousky žemle nebo černého chleba. Podle chuti můžeme do polévky přidat také 2 - 3 lžíce strouhaného sýra.

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 1 komentář, poslední komentář: 18.11.2002 11:31 Komentovat
Hmmm Radunka18.11.2002 11:31
jsou to dobré nápady, určitě si to vytisknu a doma něco vyzkouším...
Vyhledávání
 

Sociální sítě