Zdravím, už som takmer pripravený na varenie piva, ale keďže to bude moja premiéra, rád by som sa opýtal akých najväčších chýb sa vyvarovať a na čo si dávať pozor. Tiež sa chcem opýtať; akú má cca trvanlivosť doma uvarené pivo (po dokvasení 4-5 týždňov) a tiež či ho stále treba skladovať pri teplote blízkej 0°C.
Ahoj, slad v Ježkovi neprodávají běžně. I když jsem vděčný za to, že mi ho v Jihlavě nějaký čas prodávali zvolil jsem postupem času jednodušší postup a jezdím si pro něj přímo do sladovny Raven - Záhlinice.
Ahoj, chtěl jsem se pouze zeptat na termostat Conrad, pro přesnější teplotu jsem si ho objednal. Byla by chyba, kdyby čidlo bylo přímo ve sladině? Díky Jendys, UL
Díkes za odpověď, já si to také myslím, není co ryskovat, stálo to nějaké peníze, a jestli tvrdíš, že v tubičce to funguje, přejdu na tvojí verzi. Díky Jendys UL
Je čidlo v té trubce "nasucho" nebo je tam něco pro lepší přenos tepla ze stěn trubičky? Uvažuji o něčem podobném a tenhle termostat se mi docela líbí. V popisu o vodotěsnosti čidla nic neříkají, takže asi není. Na druhou stranu si nejsem jistý co by čidlo měřilo, kdyby bylo jen tak nasucho v jímce.
Ahoj Honzo.
Mám dotaz, mohu Tvůj příspěvek umístit součsně na web - www.hobby.framax.cz, kde uveřejňuji pivní recepty, postupy a podobně.
Dík za odpověď. Franta
Chladím nerez spirálou (odkaz je v článku) přímo ve spilce. Voda je z vodovodu (v mém případě ze studny) a na druhém konci ji pouštím do kanálu. Asi za hodinu je to zchlazené a voda teče jen cca 1,5l/min.
Ahoj Honzo, rád čtu, že se ti dílo daří.
Loni jsme důkladně podebatovali a podegustovali na Dni D v Podskalské, doufám že letos se to podaří znovu.
V článku popisuješ odstranění ovocné chuti zlepšenou sanitací. Pole mých zkušeností je způsobena spíš vysokou teplotou při kvašení.
Od té doby co jsem vylepšil chladič mladiny a ďaří se mi držet teplotu kvašení mezi 7 a 9 stupni, nemám s "voňavostí" piva nejmenší problém
Také tě zdravím. Joo, loni to bylo pěkné :-) Dáli bůh štěstí přijedu letos zase.
Já kvasím na 10st.C a 30l v upravené lednici držím docela přesně (+- 0,5st.C). Dříve jsem také kvasil na 10st.C ale "něco" tam bylo. Ono to je určitě obojí dohromady - sanitace i vhodná teplota kvašení (o kvasnicích nemluvě).