úvod
homepage

Komentáře

článku: Zázvorové "pivo"

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení uživatelé
12
 Zobrazit komentáře: podle času

Zázvorové pivo - 1819, (Satanda, 04.11.2013 15:54) celé vlákno | reagovat
trošku lepší ... přesnější recept pro doplnění infa.

1. 1 Galon vody
2. 1 unce kořene zázvoru
3. 1 libra krystalového cukru
4. 2 unce citrónové šťávy
5. kvasnice, 1/2 pinty na 9 galonů
6. vyzina (vyzí klih), 1/2 pinty na 9 galonů
Výrobní doba: 2 týdny.
Ke každému galonu pramenité vody přidáme jednu unci nakrájeného bílého zázvoru, jednu libru krystalového cukru, a dvě unce (nebo tři velké lžíce) citrónové šťávy. Vaříme přibližně jednu hodinu.
Po částečném zchladnutí a usazení spodiny stočíme z kalů a přecedíme přes jemné síto do kvasné nádoby. Po ochlazení na 25 stupňů Celsia přidáme kvasinky, v poměru půl pinty kvasinek na 9 galonů roztoku. Necháme kvasit při pokojové teplotě dva dny. Během této doby roztokem šestkrát až osmkrát zamícháme.
Po dvou dnech stáhneme nápoj do sudu, který udržujeme plný až po okraj zátkovnice, u které pak průběžně sbíráme vystupující kvasnice lžící.
Za čtrnáct dní přidáme půl pinty čeřidla (použijeme kvalitní vyzinu nebo lístkovou želatinu rozpuštěnou v pivě) na devět galonů. Jestliže kvašení proběhlo správně, tak vyzina výrobek vyčistí.
Sud udržujeme stále plný a vystupující částečky kalu sbíráme lžící u zátkovnice.
Po vyčeření výrobku (asi za 24 hodin) stočíme do lahví a dobře zazátkujeme. Nápoj necháme asi čtrnáct dní ve sklepě uzrát. Pijeme převážně v letním období pro osvěžení.
(Dle rodinného receptáře, z r. 1819.)
1. anglický galon = 4,546 l
1. anglická libra = 0,454 kg
1. pinta = 0,568261 l
1. unce tržní = 28,3495 g
1. unce lékárnická = 31,1035 g
Re: Zázvorové pivo - 1819, (Satanda, 29.12.2013 19:02) celé vlákno | reagovat
ještě bych se rád podělil o "vylepšení"
ke štědrovečeřní tabuli jsem uvařil zázvorový speciálek kde jsem cukr nahradil medem (na stupňovitost 13) cca 3/4 kg květového medu a jeden z citronů limetkou a zázvoru skoro 50g, po týdnu kvašení s kvasinkami California Ale (3 polévkové lžíce rozjetých co mi zbyly z přípravy "Plzeňského Guinesse")jsem stáčel při stupňovitosti cca 4,5 a ještě 2 dni nechal dokvašováním v uzavřených lahvích nasytit CO2 (celou dobu kvašení probíhalo pouze v hrnci s těsnou poklicí, při +- 21 °C). Výsledek je naprosto skvělý jak pro mně tak i pro zůčastněné totální nepivaře... :)
Re: Re: Zázvorové pivo - 1819, (Satanda, 29.12.2013 19:19) celé vlákno | reagovat
PS: kdyby vás zajímalo něco konkrétního, nebo něco nač jsem zapoměl, nebojte se zeptat :)
Díky, (Martina, 17.01.2013 11:34) celé vlákno | reagovat
Vyzkoušela jsem váš recept a jsem nadšená, je to jediné pivo, které jsem měla možnost udělat v současných podmínkách. Udělala jsem ochutnávku a přátelé byli nadšeni,dobré bylo i bez citrónu.Díky moc,tleskám :)
je to dobře?, (Dan, 17.12.2009 20:41) celé vlákno | reagovat
udelal sem 1. část, smíchal jsem 360 ml vody se lžičkou a pů droždí a 2 lžícemi cukru. dal sem to do asi pul litru a neco sklenene nadoby. prisel sem za hodinu a bylo to vypeneny ze to skoro pretejkalo,tak nevim jestli je to tak dobre
dotaz, (kolemjdoucí, 01.04.2009 14:30) celé vlákno | reagovat
v druhé fázi má být nádoba uzavřená bez přístupu vzduchu?
Re: dotaz, (Petr Buriánek, 02.04.2009 23:48) celé vlákno | reagovat
Ne, až ve třetí. (Ve 2. max. kvasnou zátkou.)
Re: Re: dotaz, (kolemjdoucí, 03.04.2009 14:11) celé vlákno | reagovat
Díky za odpověď, dělám to tedy správně :-) Nechávám to kvasit v nerez termovárnici (bývá třeba ve školních jídelnách, točívá se z ní čaj) s lehce pootevřeným víkem.
trochu zmatené..., (Čmelák, 26.07.2006 13:50) celé vlákno | reagovat
... se mi to celé zdá. Kde je slad, abych to mohl nazvati pivem???? Samý cukr a zázvor, to bude nějaký likér či víno, nee???
Re: trochu zmatené..., (Colega, 28.07.2006 00:19) celé vlákno | reagovat
šak to taky není pvo ale ginger ale

ps: cool kontrolní otázka - hodně ožralí budou diskvalifikováni zrovna jako roboti
..., (pivomil, 11.07.2006 16:11) celé vlákno | reagovat
Lžíce cukru ,nebo lžičky.Výsledek-lahev jsem dal do vany a odjel na 5 dní.Po návratu bylo vymalováno a PETka zničená tak,jak jsem to jště nikdy neviděl.Nevím jak to chutnalo,pouštím se do nové várky.Jen musím počkat až nebude takové horko.
..., (cernymotyl, 07.06.2006 15:43) celé vlákno | reagovat
Uvařil jsem zázvorové pivo podle tohoto receptu, ale pít se to nedalo. Chuť byla hořkopálivá. Tak nevím jestli mi v zelenině prodali místo zázvoru něco jiného, nebo soudruzi z NDR někde udělali chybu :-)
Re:, (colega, 13.06.2006 19:53) celé vlákno | reagovat
:o)))))))))))))))))))))))))
mnozstvi?, (KOffi, 24.04.2006 18:44) celé vlákno | reagovat
Prosim, mel bych prosbu. Jake mnozstvi pripravime? Toto je recept pro např. jednu PET lahev? nebo pro vice? Ci pro kazdou lahev je dany postup zvlast?
citrón???, (Pivonek, 01.04.2006 15:51) celé vlákno | reagovat
opravdu tam patri ta stava ze dvou citronu? v receptu o ni neni ani slovo a nerad bych to mel cely kysely.
mám z toho trochu zmatek, (Hana, 01.04.2006 15:52) celé vlákno | reagovat
Prosím, můžete mi někdo poradit, kdy se tam dává ta citronová šťáva? A mají se tam přidávat LŽÍCE nebo LŽIČKY strouhaného zázvoru a cukru - viz rozpor mezi surovinami a postupem. Díky, Hana
lzice, (Jiri Kana, 01.04.2006 15:52) celé vlákno | reagovat
Zázvoru jsem dával lžíce a citron až nakonec (před dokvašením).
12
Vyhledávání
 

Kalendář pivních akcí

 
Po
Út
St
Čt
So
Ne
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Sociální sítě