Ahoj, mohla bych se zeptat na přesný odkaz, kde najdu seznam pivovarů používajících HGB, nemůžu to na jejich stránkách najít.Potřebovala bych to do diplomky :). Díky. M.
Jímá mě podezření, že tím se dotyčné pivovary nebudou příliš chlubit, takže nezbývá, než si těch asi 40 průmyslových pivovarů projít exkurzí jako návštěvnice a trpělivě se ptát. Aneb diplomka bude muset být z terénu, ne od stolu...
je trochu off-topic, ale nevim kam to ted zaradit.
Vysledky degustacni souteze Docesne najdete v rubrice Aktuality vlevo: http://www.svetpiva.cz/aktual.php?limit=0&idtoshow=1213
Jirka pripravuje clanek o Docesne. Proto bych chtel poprosit ty, kteri se Docesne v sobotu (nebo i v patek:) )ucastnili a chteli by se podelit o sve zazitky, necht nam je poslou na redakce@svetpiva.cz.
Ano, vím, že i menší pivovary používají technologii HGB. Je ale velký rozdíl, jestli upravuji stupňovitost z např. 16° na 11,9° (9,9°), nebo z 12,1°na 11,9°. První případ je tzv. optimalizace výroby (chuť raději nehodnotit) a druhý je téměř vynucen zákonem o spotřební dani (rozdíl mezi 11,9°a 12,1°není v chuti, ale v dani).
Existuji samozrejme i jine firmy, tedy i dalsi reference, napriklad
http://www.projectsoft.cz/cz/r/pivo.html
http://www.esonic.cz/ref_1.htm
http://www.compas.cz/potr/potr.htm
Tak hlavně, že nám šmakuje. Jak tu již bylo zmíněno - pokud nám pivo z toho kterého pivovaru chutná, tak sláva a holt se s HGB musíme smířit. Je vidět, že používá-li se v rozumné míře, tak se to dá pít a stěží se to na chuti pozná.
Můžeme o tom vést spory, můžeme s tím nesouhlasit, ale to je tak všechno, co proti tomu můžeme dělat! Copa asi pil Jára Cimrman?
Ve Svijanech samozřejmě používají HGB, ale myslím že jen pro výrobu desítky z 12,5 %kv. Jedenáctka je asi "originál", zato však bohužel pro mě s velkým množstvím "sacharózového lihu".
Pivovary v Poličce a ve Svijanech v nedávné minulosti investovaly do navýšení kapacit (samozřejmě žádné CTK či HGB...), takže v tomto případě se není čeho bát.
Ale jinak chápu, že "pavlačové báby" kecají o ledasčems...
Jsem pouhopouhým pivařem, ale nedá mi to nezeptat se..A co kvalita piva? Dá se vůbec stihnout vyrobit (spíš stvořit) ten zlatavý mok v takovém množství, aby byla zachována kvalita? slyšel jsem všelicos i to, že některé pivovary vydávají v sázku svou značku a pod svou etiketou skrývají pivo mizerných kvalit s nevlastním původem.Upřímně..začínám mít obavy (Polička, Svijany...etc)