Před půldruhým rokem jsem v deváté zprávě z Charkova napsal, že žádná další zpráva z cest už nebude……. a protože nikdy neříkej nikdy, už je to tady zase.
Po krátkém pobytu v České republice jsem dospěl k nezvratnému názoru, že Havlova proklamace, že „Pravda a láska zvítězí nad lží a nenávistí“, se v rámci vývoje v pokřivené české demokracii minula platností a proto chci-li si i nadále zachovat nezkreslený názor na budování pracovních pozic a úspěchů pouze poctivým a rovným způsobem, musím z republiky ven.
Proto jsem rád využil nabídky svého kamaráda Martina Vrby z pivovaru TAMBOR, zdali bych neměl zájem zaučit personál nově vybudovaného minipivovaru na jihu ostrova Sachalin. A já zájem měl, už jen z toho důvodu, že do této oblasti bych se těžko jako turista kdy dostal.
A tak jsem jednoho krásného listopadového dne zase stál na letišti Praha Ruzyně a čekal na letadlo, tentokrát do Moskvy a odtud pak osmihodinovým letem dál na východ, až někam na druhý konec světa.
Po mnohahodinové a docela náročné cestě s výskytem běžných a snad i očekávaných komplikací s přestupem z jednoho moskevského letištního terminálu na druhý (těch terminálů je sedm či osm a každý je od sebe minimálně půl hodiny jízdy autobusem – a nikdo do poslední chvíle neví, z kterého z těchto terminálů požadované letadlo startuje), jsem konečně vkročil na letištní plochu jedné z nejvýchodnějších oblastí, které může matička Rus nabídnout - ostrov Sachalin, město Južno-Sachalinsk.
Tady už byla organizace mého pobytu připravena na jedničku, počínaje dopravou z letiště a naprosto bezchybným ubytováním, přes stravování, kterého jsem se zpočátku trochu bál, ovšem naprosto zbytečně (mořské potvory mi chutnají tak, že jsem už zase přibral – nebo váha váží špatně – jo, to bude tím), až po využití volného času. Byl jsem také ujištěn, že zimy jsou tu mírné, teplota neklesá pod -35oC často, jen toho sněhu je víc, než je zdrávo, někdy prý i čtyři metry.
Kompletní technologii pivovaru dodala slovenská firma POTRAVINÁRSKE STROJÁRNE SVIDNÍK a nutno dodat, že se jedná o zdařilé dílo. Kompaktní celonerezová varna, na přání zákazníka v průmyslovém provedení, na várku 600 litrů hotové mladiny je složena z rmutomladinového kotle vyhřívaného parou dodávanou z elektrického parního vyvíječe a ze scezovací kádě, pod kterou je zásobník horké vody pro varnu. Funkci vířívé kádě supluje mladinová pánev, dnes běžný postup i u velkých varen. Ovládání veškerých prvků varny a vodního hospodářství je svedeno do jednoho přehledného centrálního panelu a tudíž obsluha nemusí nikam přebíhat otevírat, či zavírat klapky, ventily a nastavovat potrubní cesty.
Pivo SIBIRSKAJA KORONA - ZOLOTISTOJE, jedenáctka s alkoholem 4,5% vyrobená ruským pivovarem SAN InBew neoslovila ani neurazila. Chuťově prázdnější nasládlé a málo chmelené pivo, naprosto bez cizích příchutí a vůní, se nechá dobře pít, ale český pivař by asi sáhnul po něčem hořčím. Jako dámské pivo, či pivo pro dospělou mládež, by ale mohlo slavit úspěch. Piva tohoto typu se stáčí zásadně do bezbarvých lahví, což samo o sobě na mě dělá prapodivný dojem vyplývající z mého konzervatismu, kdy barva byť slušného piva ve mě asociuje představy o úplně jiných tekutinách. Ale proti gustu……pil jsem jej pak pravidelně a bez jakékoliv újmy na tělesném, či duševním zdraví.
Pivo CARLSBERG vyrobené v licenci společností BALTIKA Sankt Peterburg, poctivá 12% s pěti procenty alkoholu, měla docela silnou letinkovou vůni a posléze i chuť, což evidentně svědčilo o skladování světle zelených lahví někde na přímém světle (to samozřejmě nemusí být chyba výrobce), ale chuť i přes nižší chmelení byla sice nepatrně lihovatá, ale docela příjemně plná a vyvážená. Až na tu letinku, vůči které mám velmi choulostivý nos a jazyk, slušné pivo v perfektním moderním obalu s průhlednými samolepícími etiketami.
Protože toto pivo bylo součástí pravidelných denních služebních dodávek do mé soukromé lednice, zjistil jsem, že ona letinková vůně a chuť byla jen v té prvé lahvi a v ostatních se již nevyskytovala. To mě jen utvrdilo v přesvědčení, že se jednalo o láhev skladovanou někde na přímém světle.
Pro hodnocení se nejprve přihlašte.
Celkem 9 komentářů, poslední komentář: 17.12.2009 23:37 | Komentovat |
Re: Útěk od rozdělané práce? Pudingo | 17.12.2009 23:37 |
---|---|
Malakine, uvítal bych, kdybys dotazy pokládal trochu s úctou a slušností k těm, kterým... | |
Re: Re: sachalin zdenek.reska | 10.12.2009 09:45 |
Opravdu nevím, proč někdo zvolil právě toto jméno, či se jedná jen o nějakou náhodu.... | |
Re: sachalin Jiří Kaňa | 10.12.2009 08:33 |
Konkurenční minipivovar Bucharin? Jestli je to podle TOHO Bucharina, tak tam by mi asi... | |
sachalin zdenek.reska | 10.12.2009 04:43 |
Dobrý den i Vám, přestože píšu podle Vašeho času po čtvrté hodině ráno. Jsem smluvně... | |
setkani jindřich chejn | 09.12.2009 21:54 |
Dobry den pane Rezka, pojedu v lednu kolem a rad bych se stavil na jedno. Budete tam jeste?... | |
Lahvový Klášter Kanec | 03.12.2009 15:51 |
Já lahvový Klášter piju pravidelně(11 a 12) a chodím i na čepovanou 11(hostinec U Vejra... | |
Re: Re: Útěk od rozdělané práce? zdenek.reska | 03.12.2009 15:19 |
Vezmu to postupně. Za sládkování J.Kotýnka byl v dalešickém pivovaru leda tak nepořádek,... | |
Re: Útěk od rozdělané práce? Jiri.J | 02.12.2009 21:25 |
Já se k Malakinovi připojuji s dotazem, proč jste zásadně změnil technologii, do té doby... |