úvod
homepage

Weizenbock (pšeničný kozlík) vytisknout článek

Přidáno: 23. březen 2008  •  Autor: Jan Kočka
průměrné hodnocení Hodnocení: 0 hodnotících Hodnotících: 0 počet zobrazení Zobrazeno: 2185x
Polotmavé silné pšeničné pivo (podíl sladové pšenice 50-70%) s koncentrací původní mladiny okolo 16% a obsahem alkoholu 7-10%. Pivo se silnou intenzitou vůně a chutě, kde převládá banánový 4-vinylguajakol, podpořený vysokým obsahem alkoholu, silným řízem, vysokou plností a nízkou intenzitou hořkosti jemného charakteru. Rozpětí chuťové škály je výrazné, od tmavých, výrazně sladových, s náznaky karamelu přes výrazně alkoholové a bohatě ovocné až k trpkým typům. Jeho charakteristickým rysem je polotmavá jantarová barva, vysoká pěnivost a zákal způsobený kvasinkami a vyšším obsahem bílkovin. Před pitím se doporučuje lahví mírně zakroužit, aby se sediment kvasinek rozptýlil. První pivo tohoto stylu, Aventinus, bylo uvařeno v roce 1907 v Mnichově jako reakce na vzrůstající oblibu spodně kvašených ležáků typu doppelbock. Vyrábí se dodnes, stejně jako řada dalších značek, především v Německu a USA. Aventinus (Privat Weissbrauerei Schneider und Sohn) Hacken-Pschorr Weisse Bock (Hacken-Pschorr Bräu)
vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 0 komentářů Komentovat
Vyhledávání
 

Sociální sítě