úvod
homepage

Strong Scotch Ale / Wee Heavy vytisknout článek

Přidáno: 3. březen 2008  •  Autor: Vít Dvořák
průměrné hodnocení Hodnocení: 0 hodnotících Hodnotících: 0 počet zobrazení Zobrazeno: 2415x
Svrchně kvašené pivo s teplotami kvašení nižšími než většina piv typu ale. K vaření se používá měkké vody. V barvě tmavě měděné až hnědé, v porovnání s běžnými scottish ales výrazně sladší, s plnějším tělem a ještě méně chmelené. V chuti vynikají karamelové, ovocné a pražené tóny a někdy jakoby „čajová“ hořkost. Obsah alkoholu je vyšší (6,5 – 10%), v tradiční skotské nomenklatuře podle šilinku se užívá označení 160/-. Pochází z 19. století, kdy se první piva tohoto stylu začala vařit v Edinburgu. Obvykle se podává do speciální sklenice tvaru bodlákového květu (thistle glass), tradičního rostlinného symbolu Skotska. Paralelně se Skotskem byl tento pivní styl rozvíjen i v Belgii a přilehlých francouzských regionech. kam ho přenesl belgický importér skotských piv John Martin. Belgická verze má obdobný charakter, ale je výrazněji kvasnicová a ovocná, kvasinky zpravidla zůstávají v suspenzi. Orkney Skullsplitter (Orkney Brewery) Wee Heavy (Belhaven Brewery Company) McChouffe (Brasserie d´Achouffe)
vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 0 komentářů Komentovat
Vyhledávání
 

Sociální sítě