úvod
homepage

Pivní styly vytisknout článek

Přidáno: 29. únor 2008  •  Autor: Jan Kočka
průměrné hodnocení Hodnocení: 0 hodnotících Hodnotících: 0 počet zobrazení Zobrazeno: 5629x

Otázka je jednoduchá: je nám třeba dělení piv do pivních stylů? Anebo postačí základní rozdělení na piva světlá, tmavá, případně nealkoholická?

Odpověď je podle mého názoru také jednoduchá. Dělení piv podle stylů je třeba. Už se popsalo mnoho řádek v různých článcích na tomto serveru, proč tomu tak je. Jen si to stručně shrňme – piva se dělí podle typu kvašení, použitých ingrediencí(chmelů, vody, sladů, přísad...), historických okolností a případně podle jiných kritérií hlavně proto, že každá kategorie, každý pivní styl má svojí charakteristiku, svojí specifickou chuť. Někomu se to nemusí líbit a přijde mu hnidopišské se zajímat o to, jestli dry stout má tolik alkoholu a tolik určitých sladů, když stejně černé pivo kategorie imperial stout vypadá stejně. Podobně může někomu přijít třeba až bláznivé, že někoho může zajímat, zda „american IPA“ chutná jinak než „english IPA“, když původní myšlenka je stejná. Já si myslím, že to své opodstatnění má. Když už nic jiného, je zde rozdíl v chuti, až už větší či menší. A tak jako u vína, těším se na dobu, kdy si pivaři budou objednávat piva podle stylů. Přeci jen u tokajského vína čekáte jiné chuťové zážitky než dejme tomu u vína ledového. A protože v pivovaru Kocour ve Varnsdorfu připravujeme piva různých kategorií, zatím se kromě českého světlého ležáku uvařila první várka piva weizen(v plánu do léta je i nakuřované pivo, ležák a weizen, scotch ale, stout, pale ale – anglický i americký...), a vzhledem k tomu, že se tento server jmenuje „Svět piva“, dochází konečně k tomu, co se zde mělo objevit už dávno. A tím je přehled pivních kategorií. Inspirovat jsem se nechal serverem BeerAdvocate.com(zde), který jako zde několikrát zmiňovaný server RateBeer.com(zde) hodnotí piva. Co je na nich tak výjimečného? Zejména to, že zde desítky tisíc lidí z celého světa hodnotí piva právě podle pivních kategorií. To u obou serverů. Já osobně mám raději prvně zmiňovaný BeerAdvocate, přijde mi přehlednější, s lepší grafikou a doplňkovými informacemi. A také přehled pivních stylů tohoto serveru(zde) mě inspiroval k tomu, co se teď pomalu ale jistě tvoří i na světě piva. Jejich přehled pivních stylů podle typu kvašení na „ales“ a „lagers“ a potom následné dělení podle regionů mi přijde nejpřehlednější. K tomu kliknutí na jednotlivou kategorii vám nabídne základní informace, v pravém sloupci pak najdete doplňkové informace – vhodný typ sklenice, teplotu podávání piva a jídlo, které se k dané kategorii nejlépe hodí. U nás se zatím objeví přehled stylů, který pro vás připravuje Víťa Dvořák, kterého můžete znát z článku o Berlínu, anglických ales(a dalších) a z diskusí pod nickem Weetek. Spuštění přehledu pivních stylů se plánuje s oficiálním představením pivovaru Kocour, jeho webu, loga, piv, etiket atd, tedy (snad) koncem března. Dnes vám přinášíme první ukázku textu, který bude u jednotlivých kategorií. Postupně tyto informace budou doplněny o párování s jídlem a odpovídajícím pivním sklem. Databáze degustovaných piv podle stylů by se měla objevit do léta, neboť je mezitím plánováno ještě několik vylepšení serverů svět piva. Zde je tedy ukázka popisku piv „Irish Red Ale“: Svrchně kvašené pivo vyráběné z britských a irských sladů, s malým přídavkem praženého sladu, který obstarává typickou, jantarově až měděně rubínovou barvu. Obsah alkoholu okolo 5%. Chuťově velmi harmonické, jiskrnné a osvěžující díky kvašení při teplotách nižších, než je u piv typu ale obvyklé. Velmi snadno pitelné. V chuti na počátku sladkost a slabá karamelová příchuť, doznívání je typicky suché, s praženými podtóny. Prastarý a tradiční irský pivní styl, datující se až do devátého století, dnes ovšem na ústupu. Vaří se v několika irských pivovarech a díky rozsáhlým irským vystěhovaleckým komunitám i v řadě pivovárků v USA. Murphy´s Irish Red Beer (Murphy Brewery Ireland) Smithwick´s Ale (Smithwick´s Brewery) Vážené čtenářstvo, zajímá nás váš názor na připravovaný přehled pivních stylů. Proto je vám k dispozici tak jako vždy diskuse u článku. Těšíme se na vaše názory a připomínky.
vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 9 komentářů, poslední komentář: 01.03.2008 14:37 Komentovat
USA Irish Red Ale Petr Žalio01.03.2008 14:37
Ale jinak myslím, že dnes již Evropa těžce zaostává za Irish Red Ale z malých USA...
Irish Red Ale Petr Žalio01.03.2008 14:31
Dnešní Murphys Irish Red je spodně fermentovaný. Od r.1983, kdy tento pivovar převzal...
Re: irish red ale Honza Kočka29.02.2008 14:54
Jeste jednu vec jsem zapomnel - on to vlastne nebude serial, ale prehled, ktery se bude doplnovat...
Re: irish red ale Honza Kočka29.02.2008 14:51
toto je jen ukazka. A proto je tu diskuse, aby se to pripadne doplnilo. Ja mam taky nekde zapsany...
Jen do toho Njorloj29.02.2008 14:02
To by bylo fajn, clovek by se poucil a trochu si udelal prehled a poradek v jedlotlivych...
Re: Re: irish red ale jiri.j29.02.2008 09:14
Já už ani sám nevím, kde jsem k té informaci o Murphy´s Red přišel, ale snad je...
Re: irish red ale Roman Holoubek29.02.2008 08:17
Jiří, tak to jsem o MURPHY´S- Irish Red netušil. Já si je zařadil do kategorie ale a...
Konečně Roman Holoubek29.02.2008 08:14
Honzo, už jsem , vzhledem k názvu svetpiva, dlouho čekal, kdy konečně spustíš tok...
Vyhledávání
 

Sociální sítě