úvod
homepage

Komentáře

článku: Hledá se nejlepší jihočeské pivo

Přidávat komentáře mohou pouze přihlášení uživatelé
 Zobrazit komentáře: podle času

Dudak, Sklepak, (MitrA, 27.05.2005 16:11) celé vlákno | reagovat
No ja tedy jednou za cas chdim na toceneho Sklepaka a rekl bych ze v brne neni lepsi...
Postřižinské pivo, (Degustátor, 17.05.2004 19:57) celé vlákno | reagovat
Škoda, že nebylo v degustaci Postřižinské pivo. Sice je to Středočeské pivo z Nymburka, ale určitě by vyhrálo.
dobrá anketa, (Narmer, 17.05.2004 08:00) celé vlákno | reagovat
pořadí jihočekých piv nenapíšu, protože ne všechny znám; ale z těch, co znám, u mě vede jednoznačně třeboňský Regent a už se moc těším na letošní každoroční dovolenou v Chlumu u Třeboně, na mnoho vypitých Regentů, na návštěvu pivovaru, ... :-); to vypadá, jak reklama, co ? nene, já se jen tak těším :-); jo, když jsme u těch jihočeských piv, nevíte někdo, jak moc chutná nový Regent 11°?
pořadí, (Jiří Kaňa, 14.05.2004 08:55) celé vlákno | reagovat
Pokud by to někoho zajímalo, tady je pořadí podávání:

Eggenberg - Dudák - Platan 12 - Samson - B.B. - Budvar - Gambrinus - Nektar - Prazdroj - Regent - Poutník - Platan 11
Budvar, (Jiří Kaňa, 13.05.2004 08:44) celé vlákno | reagovat
To určitě zkuste, je to velmi poučné a zábavné. Hlavně ta postupně se vytrácející sebedůvěra při určování vzorků :-) Taky se procvičíte ve snaze o objektivní pohled, protože jakmile si myslíte, že jste něco poznal, může to podle mě ovlivnit bodové ohodnocení. (nakonec těch Vašich apriorních 5 bodů pro Budvar hovoří jasně:-)
Tomu vinařovi se vůbec nedivím. Mimochodem, chystáme i podobnou degustaci vína (nikoliv už v mé režii, na to fakt nemám). Už se těším, jak budu totálně mimo :-)
budvar, (Pitr, 13.05.2004 08:06) celé vlákno | reagovat
K tomu Plzenskymu - ja si naopak myslim, ze jeho zarazeni do vzorku dobrej napad byl. Kdybych se ty vasi 'party' taky ucastnil, tak bych ho snad dosel koupit sam :)))
Ad Budvar a klise - psal sem, ze neprimo, tzn. Budvar prohral... :( rozhodne sem to nemyslel zle, naopak ten Vas test hodnotim jinak velmi pozitivne a dik za nej ;) Je fakt ze Budvar ma dost charakteristickou chut. Poznam ho stejne spolehlive jako Prazdroj. U me by mel plnej pocet. Co se boleni hlavy tyce, mam zkusenost, ze je jednim z mala piv po kterem me opravdu hlava neboliva (a kupodivu ani nikoho z pratel, kteri se zrovna konzumace take ucastni - to jen tak, ze sem to nemoh nenapsat ;)
Poradi piv - tak na tom neco bude. Podle me zkusenosti: Mam rad Plzen (neni best, ale je fakt dobra), ale po vypiti par kusu nekterych druhu piv (typicky Regent, Budvar) mi opravdu nechutna - nejak se to tluce. Nepochybne existujou i jine posloupnosti, ktere nemuzu. Mozna dou chutovy bunky nejak zneutralizovat, nejsem odbornik, ale asi to chce cvik. Jeden znamej je degustator vin a prej dobrej. On sam mi jednou rikal, ze opravdu nezavisly a detailni hodnoceni je schopnej udelat u prvnich cca 5-ti vzorku. Pak uz je to problem. Tak nevim, asi to taky nekdy zkusim a dam vedet ;) Jinak, dik za clanek a pivu zdar ;)
pořadí, (Jiří Kaňa, 13.05.2004 07:39) celé vlákno | reagovat
Podíval jsem se doma, jaké bylo pořadí podávání vzorků. Chěl jsem ho vypsat celé, ale samozřejmě jsem ten papír nechal doma... Takže alespoň k připomínce pana Pavlase dodávám, že po B.B. byl podáván Budvar. Pokud je mi známo, nikomu nepřipadal řidší a slabší proti předchozímu pivu. Musím říct, že mně pivo B.B. nijak zvlášť silné nepřipadá, i když se tady v CB leckde točí jako "třináctka".
Domaci degustace, (HONZA, 12.05.2004 15:52) celé vlákno | reagovat
zdravim

tady se Jirky musim zastat. Vubec mi neprijde spatny pouzit Prazdroj a GAmbrinus jako referencni hodnotu. At je to jak chce, preci jen jsou to "nejznamejsi" piva.

TAky mi neprijde, ze by se ve svem clanku ohanel nejakym klise. Naopak mi prijde, ze se snazil prijit jednomu na kloub.

Reklamni slogany dvou nejvetsich vyrobcu piva uvadel do uvozovek.

Ad Budvar- je to hluboce prokvasene pivo a cast alkoholove slozky tvori chemicky vyssi alkoholy- tudiz pokud si jich date vic,opravdu vas rano muze bolet hlava.

Jinak jsem moc rad, ze se vubec odvazil neco podobneho sepsat. Jak je z popisu cele akce patrne, neni jednoduche neco podobneho usporadat, pokud se snazite byt alespon trosicku nestranni.

Ad jidlo- podle me dietni salam a chutove nevyrazny syr neni na skodu. Pouzivaji to i ve Vyzkumaku:)

Pokud jste si nekdy organizovali podobnou akci, nestydte se nam o ni napsat. Jedine poucenim z chyb se muzeme posunout dal.

Honza
k "Budvaru" a "Připomínkám", (Jiří Kaňa, 12.05.2004 14:36) celé vlákno | reagovat
"Budvar" - No tak se vzorky jsme provedli jen to, že jsme je na den šoupli do lednice. K neumělému popisu chutí jsem se vyjadřoval už ve článku. Budvar byl nejčerstvější, jakého se mi podařilo v CB sehnat. Co se mě týče, něco mi na té jeho chuti prostě nesedělo.
K té Plzni - já za to nemůžu, že byla dobrá:-) Nejsem žádný plzňofil, nemyslím si, že je nejlepší,ale v tu chvíli (možná vlivem řazení vzorků, jak píše pan Pavlas) prostě chutnala. Osobně jsem očekával její umístění někde uprostřed tabulky - a když jsme u té předpojatosti, "vyhovovalo" by mi to víc:-).
Jaká další klišé (kromě "Plzeň je nejlepší") máte na mysli? Klišé o "bolehlavovitosti" Budvaru (to snad z článku nečouhá...!) je skutečně dost rozšířené. Řekl bych, že na vině bude spíš množství vypitého piva, než jeho kvalita. A mě zas bolívá hlava spíš po Platanu:-)

"Připomínky" - Přiznám se, že mě nenapadlo, že by měl být Prazdroj "úplně jiným typem piva". I když je méně prokvašený, pořád ještě zůstává světlým ležákem, nebo snad ne? Jako referenční vzorek mi Prazdroj připadá být zcela namístě. A že ho skoro každý pozná? Jak jsem psal, jedním z cílů celé akce bylo pobavit přátele. Tak proč nám nedopřát tu radost, že nějaký vzorek poznáme?
Zajímavý je problém řazení vzorků. Náhodné tedy nedoporučujete? Schválně se doma podívám, co následovalo po B.B. a jak jsme to hodnotili.

Každopádně vám oběma děkuji za postřehy a připomínky k článku.
Budvar, (Pitr, 12.05.2004 14:12) celé vlákno | reagovat
Teda nevim co ste s tema vzorkama provadeli pred konzumaci, ale rict o Budvaru ze mel zoxidovanou chut, to neni jen tak. 'Zoxidovat' muze kazdy pivo, ale v lahvi tezko.

Hodnoceni Prazdroje se dalo cekat. Chuti si ho nikdo nesplete a jaksi je 'nauceny' ze je nejlepsi, i kdyz je to blbost. Nevim, jestli je to tim, ze sem prestal kourit, nebo zmenou chuti spusobenou zmenou technologie a komponent pri vyrobe (to spis), ale v Prazdroji nejvic cejtim karamel (uplne jasne, to driv nebejvalo) a az neprijemne silne divnou horkost (opravdu chmel?)

Jinak, priznavam bez muceni, ze Budvar patri k mym favoritum a k napsani tohodle prispevku me prave privedl fakt, jak tu (ne)uspel a ze clanek vic nesmyslnejch klise, byt neprimo, potvrdil, nez odstranil (jednim z uplne klasickych je, ze po Budvaru boli hlava, neni to tak davno, co sem si to myslel taky, a ze Plzen je proste nejlepsi - taky uz neplati)

Jinak, jihoceska piva jsou vetsinou velmi dobra a jejich pripadna nepitelnost byva (podle mych zkusenosti) zpusobena az nevhodnym zachazenim po distribuci a kulturou nekterych hospod :(

Jinak preju hodne zdaru, vice testu a mene predpojatosti :)
Připomínky, (Petr Pavlas, 12.05.2004 10:17) celé vlákno | reagovat
Považuji za chybu zařazení Prazdroje, neboť se jedná o úplně jiný typ piva (nižší prokvašenost) a téměř každý ho pozná.
Také je důležité pořadí podávání vzorků. Zejména vzorek následující po B.Bürgerbrau (nejsilnější,cca 12,5%) mohl být v hodnocení poškozen.
Chtěl bych se rovněž trochu zastat Dudáka, který ja v posledních 2 letech podle mě docela dobrý. Celkově však u strakonického piva jsem pozoroval v minulosti občasnou přítomnost nepříjemné kvasničné příchuti (jako po droždí). Nyní se mi to již dlouho nestalo.
Humr ze Strakonic, (Dušan z Brna, 12.05.2004 08:11) celé vlákno | reagovat
Chodime s kamarady kazdy ctvrtek do jedne hospudky v Brne a od te doby co tam zacali tocit Sklepaka a Dudaka, cely patek uradujeme na WC a ahlavu mame jak skopek!
..., (Jiří Kaňa, 10.05.2004 11:14) celé vlákno | reagovat
Díky za reakci. Mám podobnou zkušenost ohledně změny chuti piva (většinou k horšímu) vlivem jídla. Příště zkusíme jen ty rohlíky.
Co se týče mých preferencí - budějovická piva mi taky moc nejedou...
Všechna jsou dobrá jen některá jsou jiná, (Zbynek, 07.05.2004 17:48) celé vlákno | reagovat
Já mám rád jihočeská piva kromě obou budějovických, nevím čím to je, ale ani Budvar ani Samson potažmo B.B. mi nejedou. Obecně, ale soudím, a to sem vypil od každého pivovaru(jihočeského) celý sortiment, že jihočeská piva jsou dobrá včetně Nektaru ze Strakonic a to i Dudák, kterého jsem pil nedávno.
K té ochutnávce jen dodávám z vlastní zkušenosti, že např. sýr nebo salám změní chuť piva, které poté pijete. Mezi vzorky bych doporučil jíst pouze bílé pečivo, tj. rohlíky, housky. I chleba výrazně změní chuť piva, zdá se hořčí než je ve skutečnosti. Pak i stejné pivo chutná výrazně jinak.
Těším se na další postřehy z ochutnávek.
Ať se daří
Kurziva, (Honza, 06.05.2004 10:23) celé vlákno | reagovat
Omlouvam se Jirkovi, kurzivu dodelam dnes vecer...
honza
Vyhledávání
 

Sociální sítě